Εγκυμοσύνη
Η εγκυμοσύνη είναι μία συναρπαστική περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας αλλά μπορεί να δημιουργήσει και αρκετό άγχος. Γνωρίζοντας όλα εκείνα που μπορεί να διατηρήσουν εσάς και το μωρό σας υγιή κατά τη διάρκεια της, θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το περιττό στρες. Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Μιχάλης Παναγιωτόπουλος προσφέρει σύγχρονη και ιατρικά ενημερωμένη φροντίδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης . Με συμπαράσταση και πραγματικό ενδιαφέρον θα σας βοηθήσει σε αυτή την εξαιρετική στιγμή της ζωής σας.
Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις
Πριν επιβεβαιωθεί μια εγκυμοσύνη , μέσω της μέτρησης της β-χοριακής γοναδοτροπίνης του αίματος , μπορεί να εμφανιστούν κάποια φυσικά σημεία τα οποία να σημαίνουν πως είστε έγκυος:
- Κόπωση
- Συχνοουρία
- Ναυτία , με ή χωρίς έμετο
- Επώδυνο ή πρησμένο στήθος
- Απουσία περιόδου
Η χρονική διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετρώντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου, είναι 40 εβδομάδες. Αυτή την περίοδο την χωρίζουμε σε τρία τρίμηνα.
Πρώτο τρίμηνο (1η εβδομάδα-12η εβδομάδα)
Στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου γίνονται αρκετές αλλαγές στο σώμα των γυναικών. Οι ορμόνες που παράγονται επηρεάζουν τα περισσότερα όργανα του γυναικείου οργανισμού και προκαλούν διάφορα συμπτώματα.
- Εύκολη κόπωση
- Ευαίσθητο και πρησμένο στήθος
- Πρωινή αδιαθεσία και ναυτία
- Αλλαγές στη διάθεση
- Δυσκοιλιότητα
- Συχνουρία
- Πονοκέφαλος
- Δυσπεψία
- Αύξηση του σωματικού βάρους
Τα ευχάριστα νέα είναι πως τα περισσότερα από αυτά υποχωρούν όσο η ηλικία της εγκυμοσύνης μεγαλώνει. Βεβαίως υπάρχουν αρκετές γυναίκες που δεν εμφανίζουν καμία ενόχληση στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους. Κάθε γυναίκα όπως και κάθε εγκυμοσύνη είναι ξεχωριστή.
Δεύτερο τρίμηνο (13η εβδομάδα-28η εβδομάδα)
Στις περισσότερες γυναίκες το δεύτερο τρίμηνο της κύησης μοιάζει πιο εύκολο από το πρώτο. Τα πιο πολλά ενοχλήματα του πρώτου τριμήνου υποχωρούν, δίνοντας θέση σε καινούργιες σωματικές αλλαγές. Το μέγεθος της κοιλιάς μεγαλώνει και οι πρώτες κινήσεις του μωρού γίνονται αντιληπτές. Στο δεύτερο τρίμηνο εμφανίζονται συνήθως:
- Πόνοι στις αρθρώσεις
- Δημιουργούνται ραγάδες στην κοιλιά, στους μηρούς, στους γλουτούς ή στο στήθος
- Το δέρμα γίνεται πιο σκούρο σε ορισμένες περιοχές του σώματος
- Κνησμός στην κοιλιά, στις παλάμες ή/και στα πέλματα
- Πρήξιμο στους αστράγαλους
Τρίτο τρίμηνο (29η εβδομάδα-40η εβδομάδα)
Στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης κάποια από τα ενοχλήματα του δευτέρου τριμήνου θα συνεχιστούν και θα προστεθούν σε αυτά η δυσκολία στην αναπνοή και η συχνουρία. Αυτό οφείλεται στην αύξηση του μεγέθους του μωρού και στη μεγαλύτερη πίεση που ασκείται στα όργανα της μητέρας. Οι αλλαγές που συναντάμε είναι:
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Δυσπεψία
- Πρήξιμο στους αστράγαλους και στα δάκτυλα των χεριών
- Αιμορροΐδες
- Δυσκολία στον ύπνο
- Αίσθημα βάρους χαμηλά στην κοιλιά
- Συσπάσεις της μήτρας
Προγεννητική φροντίδα είναι η υγειονομική φροντίδα που λαμβάνει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να είναι η ίδια και το έμβρυο υγιείς. Οι αλλαγές που πραγματοποιούνται στο σώμα της γυναίκας κατά την κύηση , οι τροφές , οι δραστηριότητες , ακόμα και τα συμπληρώματα διατροφής που επιτρέπονται , συζητιούνται από την πρώτη κιόλας επίσκεψη . Ο κ. Παναγιωτόπουλος συντονίζει όλα τα στάδια της προγεννητικής φροντίδας όπως :
- Αιματολογικές και εξετάσεις ουρών
- Έλεγχος αρτηριακής πίεσης
- Έλεγχος σακχάρου αίματος
- Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής
- Υγιεινή διατροφή
- Ασφαλής για την κύηση σωματική άσκηση
- Έλεγχος ανάπτυξης εμβρύου
- Αντιμετώπιση συμπτωμάτων