Ακράτεια Ούρων

Περίπου 30% των γυναικών που βρίσκονται στην ηλικία των 45 με 64 ετών πάσχουν από ακράτεια ούρων με συχνότερα αίτια τον τοκετό, νευρολογικά προβλήματα και την ηλικία. Δυστυχώς, ενώ περισσότερες από 7 στις 10 περιπτώσεις ακράτειας ούρων μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, πάνω από τις μισές γυναίκες δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια, αλλά περιορίζονται σε μη ιατρικές πηγές ενημέρωσης και στη χρήση πάνας ακράτειας!

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Ορμονικές αλλαγές, νευρολογικά προβλήματα, καταστάσεις όπως η αύξηση του σωματικού βάρους και ο κολπικός τοκετός, που επηρεάζουν τους μύες που στηρίζουν ή ελέγχουν το ουροποιητικό σύστημα είναι μερικά από τα αίτια που προκαλούν ακράτεια ούρων.

Η ακούσια απώλεια ούρων διακρίνεται σε τρεις κύριους τύπους:
  • Ακράτεια επιτακτικού τύπου, στην οποία η γυναίκα εμφανίζει συχνά επείγουσα επιθυμία για ούρηση που δεν αναβάλλεται, χωρίς να είναι η κύστη γεμάτη και μπορεί να συνοδεύεται και με απώλεια ούρων μέχρι να φτάσει στην τουαλέτα.
  • Ακράτεια κατά την προσπάθεια, ονομάζεται η απώλεια ούρων που συμβαίνει κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης ή ακόμα και μετά από έντονο γέλιο, βήχα ή φτέρνισμα.
  • Μεικτού τύπου ακράτεια ούρων, η οποία χαρακτηρίζεται από συνδυασμό συμπτωμάτων ακράτειας από προσπάθεια και επιτακτικού τύπου.

Η διάγνωση του προβλήματος θα ξεκινήσει με τη λήψη του ιατρικού ιστορικού. Το είδος της ακράτειας, το πόσο σοβαρά είναι τα συμπτώματα, ο χρόνος εμφάνισής τους και η συχνότητά τους στη διάρκεια του 24ώρου είναι βασικά στοιχεία, για τα οποία θα ερωτηθείτε από τον γιατρό. Για την καλύτερη εικόνα του προβλήματος, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να συμπληρώσετε ειδικά ερωτηματολόγια, όπως επίσης και ένα ημερολόγιο ούρησης, όπου θα καταγράψετε πόσα υγρά πίνετε και πόσα ούρα αποβάλλετε για 3 συνεχόμενες ημέρες. Η πιο εξειδικευμένη εξέταση για την ακράτεια ούρων είναι ο ουροδυναμικός έλεγχος. Είναι μία εξέταση που έχει ως στόχο να μελετήσει με ακρίβεια τη λειτουργία της κύστης και της ουρήθρας, πραγματοποιώντας προσομοίωση της διαδικασίας γεμίσματος και αδειάσματος της ουροδόχου κύστης.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης της ακούσιας απώλειας ούρων οι οποίοι περιλαμβάνουν:
  • αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής (ασκήσεις κύστεις, αλλαγές στη διατροφή)
  • ασκήσεις πυελικού εδάφους (ασκήσεις Kegel)
  • φάρμακα (αντιχολινεργικά, τοπικά οιστρογόνα, a-blockers)
  • κολπικοί πεσσοί
  • παραουρηθρική έγχυση διογκωτικών μέσων
  • θεραπεία Laser
  • χειρουργική αντιμετώπιση

Τα τελευταία χρόνια στην ειδικότητα της γυναικολογίας έχουν φέρει ‘επανάσταση’ οι νέες μη επεμβατικές θεραπείες με Laser. Με τη θεραπεία IncontiLase αντιμετωπίζεται άμεσα, πρακτικά ανώδυνα και αποτελεσματικά η ήπια και μετρίου βαθμού ακράτεια ούρων από προσπάθεια. Η θεραπεία με Laser χαρακτηρίζεται ,από μη καταστροφική για τους ιστούς, φωτοθερμική επίδραση στο κολλαγόνο του κόλπου. Το αποτέλεσμα της είναι η αναδιαμόρφωση του υπάρχοντος κολλαγόνου και η νεοκολλαγονογένεση. Με τη διαδικασία αυτή προκαλείται σύσφιξη του κολπικού σωλήνα προσδίδοντας καλύτερη στήριξη στην κύστη και διορθώνοντας το πρόβλημα της ακράτειας. Η θεραπεία αποτελείται από τρεις συνεδρίες με χρονική απόσταση τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ τους. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται στο ιατρείο και διαρκούν συνήθως 15-20 λεπτά. Δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία, ούτε ειδικές οδηγίες μετά τις συνεδρίες και η γυναίκα επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές της ασχολίες.

Προγραμματίστε το ραντεβού σας και ενημερωθείτε για τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισης της ακράτειας ούρων.