Προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος

Αν δεν έχετε προγραμματίσει ακόμα τον ετήσιο προληπτικό γυναικολογικό σας έλεγχο ή αν δεν έχετε επισκεφθεί ποτέ έναν γυναικολόγο, μπορεί να αισθάνεστε λίγο αγχωμένη. Πολύ πιθανόν να αναρωτιέστε τι θα αισθανθείτε κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης. Αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ φυσιολογικά, μιας και οι περισσότερες γυναίκες νοιώθουν νευρικές πριν το ραντεβού τους στο γυναικολόγο. Θα ήθελα να σας καθησυχάσω λέγοντας πως θα κάνω το καλύτερο δυνατό προκειμένου ο ετήσιος προληπτικός γυναικολογικός σας έλεγχος να είναι μία θετική εμπειρία.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι μία ιατρική επίσκεψη που πραγματοποιείται για να αξιολογηθεί η υγεία της γυναίκας, να απαντηθούν από τον ιατρό απορίες, να δοθούν συμβουλές για την πρόληψη ασθενειών και όχι, κατ’ ανάγκη, για τη λήψη θεραπείας για κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Ο γυναικολόγος επικεντρώνεται σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας όπως αντισύλληψη, οικογενειακός προγραμματισμός, εμμηνορυσιακός κύκλος και πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων η πρώτη επίσκεψη σε γυναικολόγο θα πρέπει να γίνεται σε ηλικία 13-15 ετών. Στην περίπτωση που η γυναίκα είναι μεγαλύτερη και δεν έχει επισκεφθεί ακόμα γυναικολόγο, συστήνω να προγραμματίσει ένα ραντεβού, ειδικά εάν είναι σεξουαλικά ενεργή.

Ένα σημαντικό μέρος της επίσκεψης αφιερώνεται στη συζήτηση με τη γυναίκα. Γίνονται ερωτήσεις για το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό, τα χαρακτηριστικά του εμμηνορυσιακού κύκλου και της περιόδου (χρονική διάρκεια, βαρύτητα της αιμορραγίας), για θέματα σεξουαλικής υγείας και οικογενειακού προγραμματισμού.

Ο γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει:
  1. Φυσική εξέταση:
    Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης η γυναίκα ελέγχεται κατά σύστημα (κυκλοφορικό, αναπνευστικό) για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν κλινικές ενδείξεις για κάποιο νόσημα. Πραγματοποιείται μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, υπολογισμός του Δείκτη Μάζας Σώματος και ψηλάφηση μαστών
  2. Πυελική εξέταση:
    Ο ιατρός πραγματοποιεί την πυελική εξέταση για να διαπιστώσει αν υπάρχει παθολογικό εύρημα στα έσω γεννητικά όργανα (μήτρα, ωοθήκες, σάλπιγγες)
  3. Διακολπικό ή κοιλιακό υπερηχογράφημα
  4. Αξιολόγηση του προληπτικού ελέγχου:
    Ο ιατρός ολοκληρώνει την εξέταση αναλύοντας τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου και προχωράει, αν κρίνεται απαραίτητο, στη συνταγογράφηση φαρμάκων, περαιτέρω εξετάσεων ή παρέχει απλές συμβουλές που θα βελτιώσουν την υγεία της γυναίκας.

Το τεστ Παπανικολάου (Pap test) ανακαλύφθηκε από τον μεγάλο Έλληνα γιατρό και ερευνητή Γεώργιο Παπανικολάου πριν από 70 περίπου χρόνια και συνέβαλε τα μέγιστα στη μείωση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων και θανάτων από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για μια εξέταση απλή, ανώδυνη, χαμηλού κόστους με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια. To 1996 εγκρίθηκε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η σύγχρονη εξέλιξη του, η Κυτταρολογία Υγρής Φάσης (Thin Prep Pap test), το οποίο συνέβαλε ακόμα περισσότερο στην καταπολέμηση της νόσου. Μετά από την εισαγωγή του στον γυναικείο προληπτικό έλεγχο, ο καρκίνος του τραχήλου στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 50%. Ο τρόπος λήψης του Thin Prep σε σχέση με το συμβατικό τεστ δεν αλλάζει. Κύτταρα λαμβάνονται από τον κόλπο, τον εξωτράχηλο και τον ενδοτράχηλο με τη διαφορά, ότι αυτά αντί να επιστρώνονται σε ένα πλακίδιο, μεταφέρονται σε ένα φιαλίδιο, το οποίο περιέχει μονιμοποιητικό υγρό. Αυτή η μέθοδος εξασφαλίζει τη συλλογή όλων των κυττάρων χωρίς απώλειες. Ο κυτταρολόγος που εξετάζει το δείγμα έχει καθαρότερη εικόνα, χωρίς απώλεια υλικού. Με το ThinPrep μπορούν να γίνουν και άλλες εξετάσεις στο ίδιο δείγμα, χωρίς να υποβληθεί η γυναίκα σε νέα εξέταση όπως η ανίχνευση και η ταυτοποίηση όλων των τύπων του ιού HPV (HPV test).

Πότε πρέπει να αρχίσει μια γυναίκα το τεστ Παπανικολάου

Η έναρξη της κυτταρολογικής εξέτασης κατά Παπανικολάου πρέπει να συμπίπτει με την έναρξη των σεξουαλικών επαφών της γυναίκας και να γίνεται στη συνέχεια κάθε χρόνο. Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να γίνει οποιαδήποτε μέρα του κύκλου, εκτός από τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως. Πριν την εξέταση θα πρέπει να υπάρχει διήμερη αποχή από ελεύθερη σεξουαλική επαφή και να μην έχει προηγηθεί εσωτερική κολπική πλύση καθώς και τοποθέτηση ενδοκολπικών υπόθετων ή αλοιφών.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι ένας πολύ συχνός ιός, που ανιχνεύεται στους περισσότερους σεξουαλικά ενεργούς ανθρώπους, κάποια στιγμή στη ζωή τους. Έχουν απομονωθεί, μέχρι σήμερα, πάνω από 150 διαφορετικοί τύποι HPV, από τους οποίους μερικοί προκαλούν γεννητικά κονδυλώματα ενώ κάποιοι άλλοι σχετίζονται με αλλαγές των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας, που αν δεν ανιχνευθούν νωρίς, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Θα πρέπει να τονισθεί πως συνήθως οι λοιμώξεις από τον ιό HPV είναι προσωρινές, αφού αντιμετωπίζονται από τον ανθρώπινο οργανισμό μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ιός μεταδίδεται κυρίως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ακόμα και αν δεν υπάρχει πλήρης διείσδυση. Το τεστ Παπανικολάου μπορεί να εντοπίσει τις κυτταρικές αλλαγές που προκαλεί ο ιός HPV στον τράχηλο της μήτρας και σε συνδυασμό με το HPV τεστ, που εντοπίζει τον τύπο του ιού που είναι υπεύθυνος για αυτές τις αλλαγές, διακρίνουμε τις γυναίκες που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να φροντίζει τη δουλειά της, την οικογένεια και το σπίτι της αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τη φροντίδα της υγείας της.

Επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε τον ετήσιο προληπτικό σας έλεγχο