Η γυμναστική είναι μία σωματική δραστηριότητα που βελτιώνει ή διατηρεί την καλή φυσική κατάσταση και γενικότερα την υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Η κατάλληλη σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική για τη γυναίκα και μπορεί να τη βοηθήσει σε ορισμένα συνήθη ”ενοχλήματα” της κύησης αλλά και να προετοιμάσει το σώμα της για τον τοκετό. Στις περισσότερες περιπτώσεις η γυμναστική είναι ασφαλής στην εγκυμοσύνη και ειδικά για όσες γυναίκες γυμνάζονταν πριν μείνουν έγκυες. Ο μαιευτήρας πιθανότατα θα συστήσει στην έγκυο να συνεχίσει να γυμνάζεται όσο έχει την διάθεση και εφόσον δεν προκύψει κάποιο πρόβλημα. Η εγκυμοσύνη δεν είναι η περίοδος που θα πρέπει η γυναίκα να γυμναστεί για να χάσει βάρος αλλά παρόλα αυτά με την κατάλληλη φυσική άσκηση θα μπορέσει να χάσει πιο εύκολα κιλά μετά τη γέννα. Το πιο σημαντικό στοιχείο για να μπορεί η έγκυος να διατηρήσει ένα πρόγραμμα εκγύμνασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να οργανώσει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα άσκησης. 20-30 λεπτά γυμναστικής την ημέρα για 5-6 ημέρες την εβδομάδα είναι άκρως ωφέλιμα για την φυσική κατάσταση και την υγεία της εγκύου.

Μερικά από τα οφέλη που προσφέρει η γυμναστική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:

1) Μειώνει τον πόνο στη μέση, τη δυσκοιλιότητα και το πρήξιμο

2) Βοηθάει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του ΣΔ της κύησης

3) Αυξάνει την ενέργεια της γυναίκας και βελτιώνει τη διάθεση της

4) Διορθώνει τη στάση του σώματος

Πως επιλέγεται η κατάλληλη άσκηση στην εγκυμοσύνη;

Αν μία γυναίκα γυμνάζονταν συστηματικά πριν μείνει έγκυος, το πιο πιθανό είναι πως θα μπορεί να συνεχίσει να ασκείται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Υπάρχουν πολλές ασκήσεις που είναι ασφαλείς κατά την κύηση αλλά είναι σημαντικό να μην γίνονται υπερβολές και να εκτελούνται με προσοχή.

Οι τύποι των ασκήσεων που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:

1) Δραστηριότητες που είναι πιθανό να υπάρξει πτώση

2) Ασκήσεις που μπορούν να προκαλέσουν χτύπημα στην κοιλιακή χώρα καθώς και αθλήματα επαφής

3) Δραστηριότητες που περιλαμβάνουν άλματα

4) Ασκήσεις που γίνονται σε περιβάλλον με αυξημένη υγρασία και ζέστη

Βασικές συμβουλές προετοιμασίας για άσκηση στην εγκυμοσύνη

1) Να φοράτε άνετα ρούχα και καλό υποστηρικτικό στηθόδεσμο

2) Επιλέξτε κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για τον τύπο άσκησης που θα κάνετε

3) Προτιμήστε άσκηση σε επίπεδη επιφάνεια για την πρόληψη τραυματισμών

4) Ακολουθείστε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής για να καλύψετε τόσο τις ανάγκες της εγκυμοσύνης όσο και του προγράμματος άσκησης σας.

5) Πίνετε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση

6) Αν κάνετε ασκήσεις στο έδαφος, σηκωθείτε αργά για να μην ζαλιστείτε

Ποιες είναι οι προτεινόμενες ασκήσεις στην εγκυμοσύνη

 1) Ασκήσεις Kegel: Οι έγκυες γυναίκες που κάνουν τις ασκήσεις Kegel συχνά βιώνουν ευκολότερη γέννα. Δυναμώνοντας τους μυς του πυελικού εδάφους αναπτύσσεται η δυνατότητα ελέγχου αυτών των μυών στον τοκετό ενώ συγχρόνως μειώνονται τα επεισόδια ακράτειας ούρων και ανάπτυξης αιμορροΐδων κατά την εγκυμοσύνη. Οι ασκήσεις Kegel προτείνονται και μετά τον τοκετό επειδή βοηθάνε στην επούλωση του περινέου και την ανάκτηση του ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

2) Κολύμβηση: Πολλοί μαιευτήρες και γυμναστές πιστεύουν πως η κολύμβηση είναι η ασφαλέστερη άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το κολύμπι δυναμώνει το σώμα χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις και αποτελεί μία πολύ καλή αερόβια άσκηση αφού αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό χωρίς να προκαλεί μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος.

3) Περπάτημα: Το περπάτημα είναι πολύ ευεργετικό και ασφαλές. Είναι λιγότερο επιβαρυντικό για τα γόνατα από το τρέξιμο και μπορεί εύκολα να συμπεριληφθεί στο καθημερινό πρόγραμμα της γυναίκας. Πριν ξεκινήσει η έγκυος θα πρέπει να έχει υπόψη της να φοράει τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για να αποφεύγονται τραυματισμοί και να κάνει καλές διατάσεις.

4) Τρέξιμο: Συνήθως οι γυναίκες που έτρεχαν συστηματικά πριν μείνουν έγκυες μπορούν να συνεχίσουν το τρέξιμο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όσες έγκυες θέλουν να ξεκινήσουν για πρώτη φορά πρόγραμμα τρεξίματος θα είναι καλό να συμβουλευτούν πρώτα τον μαιευτήρα που τις παρακολουθεί.

5) Στατικό ποδήλατο: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της άσκησης με στατικό ποδήλατο είναι πως συγκρατεί το βάρος μας και έτσι υπάρχει μικρότερη επιβάρυνση στο σώμα ενώ μειώνει και τον κίνδυνο ατυχήματος από πτώση, μιας και όσο προχωράει η εγκυμοσύνη και μεγαλώνει η κοιλιά της γυναίκας, αλλάζει το κέντρο βάρους της.

6) Yoga: Η yoga είναι παγκοσμίως γνωστό πως συνεισφέρει στη χαλάρωση και στην απομάκρυνση του άγχους από το σώμα. Οι περισσότερες μορφές yoga είναι ασφαλείς για τη γυναίκα και το κύημα εφόσον δεν είναι πολύ απαιτητικές και αυστηρές.