Προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος

Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι μία εμπεριστατωμένη ετήσια εξέταση προκειμένου μία γυναίκα να έχει τον απόλυτο έλεγχο της υγείας της και να αισθάνεται όμορφη και δυνατή.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Ο γυναικολογικός έλεγχος αποτελείται από:

 1. Ατομικό ιστορικό:
  Ο ιατρός ελέγχει λεπτομερειακά το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό της γυναίκας, την παρούσα κατάσταση της υγείας της, ενώ η γυναίκα αναφέρει τυχόν αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με τον προηγούμενο γυναικολογικό της έλεγχο (συμπτώματα,αλλαγές στη φαρμακευτική της αγωγή, ενοχλήματα).
 2. Φυσική εξέταση:
  Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης ο κ. Παναγιωτόπουλος εξετάζει τη γυναίκα κατά σύστημα (κυκλοφορικό, αναπνευστικό) για να ελέγξει αν υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο νόσημα. Πραγματοποιείται μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους όπως και ψηλάφηση μαστών στην οποία ελέγχεται η ύπαρξη εκκρίματος από τη θηλή, οζίδια ή άλλες παθολογικές καταστάσεις.
 3. Πυελική εξέταση:
  Ο ιατρός πραγματοποιεί την πυελική εξέταση για να διαπιστώσει αν υπάρχει παθολογικό εύρημα στα έξω ή έσω γεννητικά όργανα. Γίνεται έλεγχος του τραχήλου της μήτρας μέσω του τεστ Παπανικολάου και ελέγχεται η κατάσταση της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών με διακολπικό ή κοιλιακό υπερηχογράφημα.
 4. Αξιολόγηση του προληπτικού ελέγχου:
  Ο ιατρός ολοκληρώνει την εξέταση αναλύοντας τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου και προχωράει, αν κρίνεται απαραίτητο, στη συνταγογράφηση φαρμάκων, περαιτέρω εξετάσεων ή παρέχει απλές συμβουλές που θα μπορέσουν να βελτιώσουν την υγεία της γυναίκας.

Η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να φροντίζει τη δουλειά της, την οικογένεια και το σπίτι της αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τη φροντίδα της υγείας της.