Προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος

Αν δεν έχετε προγραμματίσει ακόμα τον ετήσιο προληπτικό γυναικολογικό σας έλεγχο ή αν δεν έχετε επισκεφθεί ποτέ έναν γυναικολόγο, μπορεί να αισθάνεστε λίγο αγχωμένη. Πολύ πιθανόν να αναρωτιέστε τι θα αισθανθείτε κατά τη διάρκεια της γυναικολογικής εξέτασης. Αυτά τα συναισθήματα είναι πολύ φυσιολογικά, μιας και οι περισσότερες γυναίκες νοιώθουν νευρικές πριν το ραντεβού τους στο γυναικολόγο. Θα ήθελα να σας καθησυχάσω λέγοντας πως θα κάνω το καλύτερο δυνατό προκειμένου ο ετήσιος προληπτικός γυναικολογικός σας έλεγχος να είναι μία θετική εμπειρία.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι μία ιατρική επίσκεψη που πραγματοποιείται για να αξιολογηθεί η υγεία της γυναίκας, να απαντηθούν από τον ιατρό απορίες, να δοθούν συμβουλές για την πρόληψη ασθενειών και όχι, κατ’ ανάγκη, για τη λήψη θεραπείας για κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Ο γυναικολόγος επικεντρώνεται σε θέματα αναπαραγωγικής υγείας όπως αντισύλληψη, οικογενειακός προγραμματισμός, εμμηνορυσιακός κύκλος και πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων η πρώτη επίσκεψη σε γυναικολόγο θα πρέπει να γίνεται σε ηλικία 13-15 ετών. Στην περίπτωση που η γυναίκα είναι μεγαλύτερη και δεν έχει επισκεφθεί ακόμα γυναικολόγο, συστήνω να προγραμματίσει ένα ραντεβού, ειδικά εάν είναι σεξουαλικά ενεργή.

Αν και ο γυναικολογικός έλεγχος περιλαμβάνει φυσική εξέταση, ένα σημαντικό μέρος της επίσκεψης αφιερώνεται συζητώντας με τη γυναίκα. Κάνω ερωτήσεις για το ατομικό ιστορικό, τα χαρακτηριστικά της περιόδου (χρονική διάρκεια, βαρύτητα της αιμορραγίας) και για τη σεξουαλική της δραστηριότητα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω πως το ιατρείο μου είναι χώρος στον οποίο δεν γίνεται καμία κριτική (judgement-free zone) και η συζήτηση μεταξύ της γυναίκας και εμένα είναι απολύτως εμπιστευτική.

Ο γυναικολογικός έλεγχος αποτελείται από:
 1. Ατομικό ιστορικό:
  Ο ιατρός ελέγχει λεπτομερειακά το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό της γυναίκας, την παρούσα κατάσταση της υγείας της, ενώ η γυναίκα αναφέρει τυχόν αλλαγές που έχουν γίνει σε σχέση με τον προηγούμενο γυναικολογικό της έλεγχο (συμπτώματα,αλλαγές στη φαρμακευτική της αγωγή, ενοχλήματα).
 2. Φυσική εξέταση:
  Κατά τη διάρκεια της φυσικής εξέτασης ο κ. Παναγιωτόπουλος εξετάζει τη γυναίκα κατά σύστημα (κυκλοφορικό, αναπνευστικό) για να ελέγξει αν υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο νόσημα. Πραγματοποιείται μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους όπως και ψηλάφηση μαστών στην οποία ελέγχεται η ύπαρξη εκκρίματος από τη θηλή, οζίδια ή άλλες παθολογικές καταστάσεις.
 3. Πυελική εξέταση:
  Ο ιατρός πραγματοποιεί την πυελική εξέταση για να διαπιστώσει αν υπάρχει παθολογικό εύρημα στα έξω ή έσω γεννητικά όργανα. Γίνεται έλεγχος του τραχήλου της μήτρας μέσω του τεστ Παπανικολάου και ελέγχεται η κατάσταση της μήτρας, των σαλπίγγων και των ωοθηκών με διακολπικό ή κοιλιακό υπερηχογράφημα.
 4. Αξιολόγηση του προληπτικού ελέγχου:
  Ο ιατρός ολοκληρώνει την εξέταση αναλύοντας τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου και προχωράει, αν κρίνεται απαραίτητο, στη συνταγογράφηση φαρμάκων, περαιτέρω εξετάσεων ή παρέχει απλές συμβουλές που θα μπορέσουν να βελτιώσουν την υγεία της γυναίκας.

Η σύγχρονη γυναίκα μπορεί να φροντίζει τη δουλειά της, την οικογένεια και το σπίτι της αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τη φροντίδα της υγείας της.