Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση αναφέρεται στην περίοδο της ζωής της γυναίκας όπου η έμμηνος ρύση (περίοδος) σταματάει και οι ωοθήκες χάνουν την αναπαραγωγική τους λειτουργία. Πολλές γυναίκες νοιώθουν άγχος για τον τρόπο που θα βιώσουν αυτή, την κατά τα άλλα, φυσιολογική φάση της ζωής τους. Παρόλο που στην εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανιστούν «ενοχλητικές» σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές, τα καλά νέα είναι πως αντιμετωπίζονται.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Εμμηνόπαυση ονομάζεται η χρονική περίοδος στην οποία η γυναίκα παύει να έχει έμμηνο ρύση. Στη χώρα μας ο μέσος όρος ηλικίας όπου οι γυναίκες μπαίνουν στην εμμηνόπαυση είναι τα 51 χρόνια με μια απόκλιση 3-4 ετών. Η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης που πραγματοποιείται σε αυτό το στάδιο της ζωής της γυναίκας προκαλεί χαρακτηριστικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές :

Περιεμμηνόπαυση ονομάζουμε τη χρονική περίοδο που το σώμα της γυναίκας μεταβαίνει προς την εμμηνόπαυση και μπορεί να διαρκέσει από 1 μέχρι και οκτώ χρόνια. Κατά την περιεμμηνόπαυση οι ορμόνες μεταβάλλονται με ακανόνιστο ρυθμό, προκαλώντας απρόβλεπτα συμπτώματα. Η περίοδος μπορεί να μην είναι τακτική ή τον ένα μήνα να είναι ελαφριά και τον επόμενο να εμφανίζεται πολύ αίμα ή επίσης κάποιους μήνες μπορεί να μην υπάρχει καθόλου περίοδος. Αρκετές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα εμμηνοπαυσιακά κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης η οποία ξεκινά περίπου στην ηλικία των 45 ετών.

Προγραμματίστε το επόμενο σας ραντεβού και συζητήστε τα συμπτώματα που σας απασχολούν όπως και τους τρόπους αντιμετώπισης τους,