Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να γνωρίζει τι είναι φυσιολογικό και τι μπορεί να είναι ένδειξη κάποιου προβλήματος, όσον αφορά τη σεξουαλική και αναπαραγωγική της υγεία. Ακόμα κι αν δεν νοιώθετε άνετα να μιλήσετε για ορισμένα θέματα, ο γυναικολόγος σας είναι εκεί για να σας βοηθήσει και όχι για να σας κρίνει.
Επτά πράγματα που θα πρέπει να συζητάτε με τον γυναικολόγο σας:
Επώδυνη περίοδος
Για πολλές γυναίκες οι μέρες της έμμηνου ρύσεως (περιόδου) είναι ένα χρονικό διάστημα δυσάρεστο. Οι κράμπες χαμηλά στην κοιλιά, ο πόνος στο στήθος και οι πονοκέφαλοι είναι μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα στην περίοδο αλλά για μερικές γυναίκες ο πόνος της περιόδου ξεπερνάει τις κράμπες και μπορεί να είναι απίστευτα επώδυνος. Εάν οι περίοδοι σας είναι πολύ οδυνηρές ή χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να είναι ένδειξη ενδομητρίωσης ή ινομυωμάτων, και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας, καθώς υπάρχουν πολλές λύσεις που μπορούν να διορθώσουν το πρόβλημα που σας απασχολεί.
Κολπική οσμή
Η κολπική οσμή είναι ένα θέμα συζήτησης που κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται άβολα αλλά θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν είναι έντονη ή μοιάζει με οσμή ψαριού ή εάν υπάρχει αλλαγή από την κανονική μυρωδιά σας που φαίνεται να διαρκεί για μερικές ημέρες. Μπορεί να είναι φυσιολογικό να υπάρχει κολπική οσμή αλλά τυχόν αλλαγές ή δυσάρεστες μυρωδιές μπορεί να αποτελούν ένδειξη βακτηριακής υπερανάπτυξης ή κολπικής λοίμωξης.
Επώδυνο πρήξιμο ή περίεργα “σπυράκια” στη γεννητική περιοχή
Ο κολπικός ερεθισμός, η εμφάνιση μικρών αλλοιώσεων στο δέρμα που μοιάζουν με ελιές, τα πρησμένα χείλη του αιδοίου είναι καταστάσεις που προκαλούν έντονη ανησυχία και κάνουν τη γυναίκα να αισθάνεται άβολα. Πρόκειται για μια θυλακίτιδα, έναν ερεθισμό από το ξύρισμα, ένα απλό σπυράκι ή κάτι πιο σοβαρό; Τα οξυτενή κονδυλώματα μπορεί να είναι ορατά για αρκετό χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τις βλάβες που προκαλεί ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, οι οποίες επουλώνονται μέσα σε 7-14 ημέρες, καθιστώντας σημαντικό να διαγνωστούν στην οξεία φάση της νόσου.
Δυσφορία ή πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
Είναι πολύ σημαντικό να νοιώθετε άνετα με το γυναικολόγο σας και να μπορείτε του μιλήσετε για τη δυσφορία ή τον πόνο που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής γιατί εκείνος μπορεί να σας εξηγήσει την αιτία αλλά και να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα.
Κολπική ξηρότητα: Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν κολπική ξηρότητα κατά τη συνουσία, ο βαθμός της οποίας εξαρτάται κυρίως από την ηλικία αλλά και από άλλους παράγοντες στη ζωή τους. Εάν μια νέα γυναίκα έχει αυτό το ζήτημα και βρίσκεται υπό αντισυλληπτική αγωγή για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενδέχεται να μην παράγονται αρκετά οιστρογόνα στο σώμα της και να χρειάζεται να αλλάξει την αντισυλληπτική μέθοδο που χρησιμοποιεί. Μία πολυάσχολη ή εργαζόμενη μαμά, μπορεί να μην έχει αρκετό χρόνο για προκαταρκτικά παιχνίδια πριν από το σεξ, κάτι που οδηγεί σε ξηρότητα του κόλπου, ενώ σε μία γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση και εμφανίζει κολπική ξηρότητα λόγω των χαμηλών οιστρογόνων, ο γυναικολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή ή να προτείνει άλλους τρόπους αντιμετώπισης. (λιπαντικές κρέμες, θεραπείες ανάπλασης κόλπου με laser)
Σεξουαλικό ιστορικό
Οι γυναίκες συχνά νοιώθουν αμήχανα όταν κατά τη διάρκεια της λήψης του ατομικού τους ιστορικού από τον γυναικολόγο, εκείνος τις ρωτάει για τον αριθμό των ερωτικών τους συντρόφων, την ηλικία που ξεκίνησαν τις σεξουαλικές επαφές και αν είχαν περάσει κάποια στιγμή στη ζωή τους σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα. Αυτές οι ερωτήσεις όμως γίνονται για μερικούς πολύ σημαντικούς λόγους:
- Για τον προσδιορισμό παραγόντων κινδύνου εμφάνισης δυσπλασίας του τραχήλου της μήτρας και λοίμωξης από τον ιό HPV. Μερικές φορές η έναρξη ολοκληρωμένων σεξουαλικών επαφών πριν την ηλικία των 18 ετών, μπορεί να κάνει τη γυναίκα πιο “ευαίσθητη” σε λοίμωξη από τον ιό HPV όπως επίσης και ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων.
- Για να συζητηθούν πιθανές επιπτώσεις από προηγούμενα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Ορισμένα ΣΜΝ μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για υπογονιμότητα, γι’ αυτό ο γυναικολόγος θέλει να γνωρίζει αυτή την πληροφορία προκειμένου να κάνει την κατάλληλη συμβουλευτική.
Ακράτεια ούρων ή κοπράνων
Η απώλεια ούρων ή κοπράνων είναι μια στρεσογόνος κατάσταση που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη ψυχολογία και την ποιότητα ζωής των γυναικών. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν αυτά τα συμπτώματα μετά τον τοκετό, ειδικά αν γέννησαν μεγάλο μωρό ή χρειάστηκε εμβρυουλκία, ενώ στην εμμηνόπαυση τα συμπτώματα συχνά επιδεινώνονται. Ο γυναικολόγος σας, ανάλογα με τον τύπο και τη βαρύτητα της ακράτειας, μπορεί να καθορίσει το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο και να δώσει λύση στο πρόβλημα σας.
Μειωμένη libido
Η χαμηλή λίμπιντο στις γυναίκες είναι ένα πρόβλημα πολύ πιο συχνό από ότι νομίζουν οι περισσότεροι και είναι σημαντικό να μιλήσουν οι γυναίκες με το γιατρό τους για να ανακαλύψουν την αιτία της. Η λίμπιντο μπορεί μερικές φορές να επηρεαστεί από τη λήψη φαρμάκων ή να είναι ένδειξη μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης ή παρενέργεια ενός υπάρχοντος νοσήματος. Σε κάθε περίπτωση, ο γυναικολόγος σας μπορεί να καθορίσει ποιες θεραπευτικές παρεμβάσεις είναι απαραίτητες.
Προγραμματίστε το ραντεβού σας για να ενημερωθείτε και να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που σας απασχολεί.