Το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης (genitourinary syndrome of menopause-GSM) είναι ένας καινούργιος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάσταση του κόλπου, της ουροδόχου κύστης και των έξω γεννητικών οργάνων, περιοχές οι οποίες ατροφούν λόγω της έλλειψης των οιστρογόνων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Τα κύρια ενοχλήματα είναι η κολπική ξηρότητα, το αίσθημα φαγούρας ή καψίματος στο αιδοίο, ο πόνος ή και το αίμα από τον κόλπο κατά την σεξουαλική επαφή και οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και του κόλπου. Τα συμπτώματα αυτά, παραμένουν και συνήθως επιδεινώνονται,  κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και είναι περισσότερο έντονα όταν μια γυναίκα είναι σεξουαλικά ενεργή.

Δεδομένου ότι η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από έντονη μείωση της διάθεσης για σεξουαλική επαφή, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο συνήθως αφορά και τον σεξουαλικό σύντροφο της γυναίκας. Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν αφορούν συνήθως το 80% των γυναικών που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση, βάσει μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Κλιμακτηρίου και Εμμηνόπαυσης του Αρεταιείου νοσοκομείου. Βάσει της ίδιας μελέτης, περίπου οι μισές από αυτές τις γυναίκες έχουν τέτοιας έντασης συμπτώματα που χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

Τρόποι αντιμετώπισης

Τα κολπικά οιστρογόνα θεωρούνται «ο χρυσός κανόνας» για την θεραπευτική αντιμετώπιση του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης. Επειδή όμως επιδρούν τοπικά, έχουν δραστικότητα μόνο για όσο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να επανέρχονται σύντομα μετά την παύση της θεραπείας.  Σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού θα πρέπει να δίνονται μόνο σε συνεννόηση με τον ογκολόγο για το μικρότερο χρονικό διάστημα, στη μικρότερη δυνατή δόση και μόνο μέχρι ύφεσης των συμπτωμάτων.

Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κολπικά μη ορμονικά σκευάσματα όπως είναι λιπαντικά gel και κολπικές κρέμες ενυδάτωσης που βοηθούν την αντιμετώπιση της ξηρότητας και του πόνου της επαφής αλλά έχουν παροδική και περιορισμένη αποτελεσματικότητα και δεν βελτιώνουν τα συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα.

Σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης με Laser

Μια νέα καινοτόμος και απόλυτα ασφαλής θεραπευτική αντιμετώπιση του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης είναι η ανάπλαση κόλπου με Smooth mode Erbium YAG Laser (FotonaSmooth). Η θεραπεία RenovaLase είναι μια πρακτικά ανώδυνη, αναίμακτη θεραπεία χωρίς παρενέργειες, που γίνεται στο ιατρείο και έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπλαση του κολπικού ιστού και την βελτίωση ή/και πλήρη εξαφάνιση των συμπτωμάτων που προέρχονται από το κατώτερο γεννητικό σύστημα (πόνος στην σεξουαλική επαφή, κολπική ξηρότητα) και από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα (συχνουρία, απότομη επιθυμία προς ούρηση, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις). Ο αριθμός των θεραπειών που συνήθως απαιτούνται είναι 3 σε χρονική απόσταση 4 εβδομάδων, μεταξύ των θεραπειών. Δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία ούτε ιδιαίτερες οδηγίες μετά από κάθε θεραπεία και ένα ακόμα σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως οι γυναίκες επιστρέφουν άμεσα στις καθημερινές τους ασχολίες.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε ένα δωρεάν ραντεβού ενημέρωσης για τη θεραπεία ανάπλασης κόλπου με Laser που προσφέρουμε στο ιατρείο μας.