Το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης είναι ένας καινούργιος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει συμπτώματα που προέρχονται από τον κόλπο, την ουροδόχο κύστη και τα έξω γεννητικά όργανα. Οι παραπάνω περιοχές ατροφούν, λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, μετά τη διακοπή της περιόδου.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Τα κύρια ενοχλήματα είναι η κολπική ξηρότητα, το αίσθημα φαγούρας ή καψίματος στο αιδοίο, ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις και κολπίτιδες. Τα συμπτώματα αυτά παραμένουν, και συνήθως επιδεινώνονται με το πέρασμα των ετών, ενώ είναι περισσότερο έντονα σε γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές. Δεδομένου ότι η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από έντονη μείωση της διάθεσης για σεξουαλική επαφή το μέγεθος του προβλήματος μεγαλώνει, επηρεάζοντας και τον σεξουαλικό σύντροφο της γυναίκας. Τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν αφορούν συνήθως το 80% των γυναικών που εισέρχονται στην εμμηνόπαυση. Περίπου οι μισές από αυτές έχουν τέτοιας έντασης συμπτώματα που χρειάζονται ιατρική βοήθεια.

Τρόποι αντιμετώπισης

Τα κολπικά οιστρογόνα θεωρούνται «ο χρυσός κανόνας» για την αντιμετώπιση του ουρογεννητικού συνδρόμου της εμμηνόπαυσης. Επειδή όμως επιδρούν τοπικά, έχουν δραστικότητα μόνο για όσο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα ενοχλήματα να επανέρχονται σύντομα μετά τη διακοπή της θεραπείας.  Σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού θα πρέπει να δίνονται μόνο σε συνεννόηση με τον ογκολόγο. Εναλλακτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν κολπικά μη ορμονικά σκευάσματα όπως είναι λιπαντικά gel και κολπικές κρέμες ενυδάτωσης. Τα τελευταία βοηθάνε στην αντιμετώπιση της ξηρότητας και του πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή αλλά έχουν παροδική και περιορισμένη αποτελεσματικότητα.

Σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης με Laser

Η νέα καινοτόμος και απόλυτα ασφαλής θεραπεία για το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης είναι η ανάπλαση κόλπου με Smooth mode Erbium YAG Laser (FotonaSmooth). Η θεραπεία RenovaLase είναι μια πρακτικά ανώδυνη και αναίμακτη θεραπεία, χωρίς παρενέργειες, που γίνεται στο ιατρείο. Το αποτέλεσμα της είναι η ανάπλαση του κολπικού ιστού που οδηγεί στη βελτίωση ή/και πλήρη εξαφάνιση των συμπτωμάτων που ταλαιπωρούν τις γυναίκες. Ο αριθμός των θεραπειών που απαιτούνται είναι 3, σε χρονική απόσταση 4 εβδομάδων μεταξύ τους. Η χρονική διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι περίπου 15 λεπτά. Δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία ούτε ιδιαίτερες οδηγίες μετά από κάθε θεραπεία. Οι γυναίκες μπορούν να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους ασχολίες.

            Βλεννογόνος κόλπου ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ τη θεραπεία Renovalase

 

Επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε ένα δωρεάν ραντεβού ενημέρωσης για τη θεραπεία ανάπλασης κόλπου με Laser που προσφέρουμε στο ιατρείο μας.