Ο μητρικός θηλασμός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εξασφαλιστεί η υγεία και η σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Παρόλα αυτά 2 στα 3 νεογνά δεν θηλάζουν αποκλειστικά για τους προτεινόμενους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους. Το ποσοστό αυτό δεν έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι πιο συχνές ερωτήσεις για το μητρικό θηλασμό που δέχομαι από τις μαμάδες είναι:
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον θηλασμό1) Πόσο καιρό πρέπει να θηλάζω το παιδί μου?
Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός συστήνεται για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής ενός παιδιού. Θα πρέπει να συνεχίζεται μέχρι το πρώτο έτος ενόσω προστίθενται στη διατροφή του και άλλες τροφές. Μπορεί να συνεχιστεί μετά τον πρώτο χρόνο για όσο διάστημα επιθυμεί η μητέρα και το παιδί.
2) Γιατί είναι σημαντικός για το μωρό ο θηλασμός?
  • Το μητρικό γάλα περιέχει στις σωστές αναλογίες πρωτεΐνες, λιπαρά, νερό, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τη υγιή ανάπτυξη του. Όσο εκείνο μεγαλώνει η σύσταση του γάλακτος αλλάζει και προσαρμόζεται στις θρεπτικές του ανάγκες
  • Το μητρικό γάλα χωνεύεται πιο εύκολα
  • Περιέχει αντισώματα που προστατεύουν από λοιμώξεις και αλλεργίες
  • Στα πρόωρα νεογνά βοηθάει να μειωθούν οι επιπλοκές που μπορεί να εμφανίσουν λόγω της προωρότητας τους
3) Που ωφελεί τη μητέρα ο θηλασμός?
Ο θηλασμός ενεργοποιεί την παραγωγή της ωκυτοκίνης, μίας ορμόνης που βοηθάει τη μήτρα να συσπαστεί. Αυτό σημαίνει, πως μετά τον τοκετό, η μήτρα επιστρέφει πιο γρήγορα στο φυσιολογικό της μέγεθος. Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει την ποσότητα αίματος που υπάρχει μετά τον τοκετό.
  • Βοηθάει να “χαθούν” πιο εύκολα τα παραπάνω κιλά της εγκυμοσύνης
  • Μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.
4) Πόσο γρήγορα μετά τον τοκετό μπορώ να αρχίσω τον θηλασμό?
Τα περισσότερα υγιή νεογνά μπορούν να ξεκινήσουν τον θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννηση τους
5) Πως καταλαβαίνω πως το μωρό μου πεινάει?
Όταν τα μωρά πεινάνε αρχίζουν να λυγίζουν τα χέρια και τα πόδια τους, να σφίγγουν τις γροθιές τους και να φέρνουν τα δάκτυλά τους στο στόμα. Το κλάμα είναι το τελευταίο σημάδι πείνας που χρησιμοποιούν τα μωρά. Όταν χορτάσουν, χαλαρώνουν τα χέρια και τα πόδια και κλείνουν τα μάτια.
6) Πόσο συχνά θα πρέπει να θηλάζω?
Αφήστε το μωρό σας να φτιάξει το δικό του πρόγραμμα φαγητού. Τα περισσότερα μωρά, τις πρώτες εβδομάδες από τη γέννηση τους, τρώνε 8-12 φορές την ημέρα ή κάθε 2-3 ώρες (ξεκινώντας να μετράμε από την έναρξη του θηλασμού μέχρι την αρχή του επόμενου). Η χρονική διάρκεια κάθε γεύματος είναι 10-15 λεπτά σε κάθε μαστό. Μερικά μωρά μπορεί να θηλάζουν περισσότερη ώρα ή πιο συχνά (κάθε 30′). Υπάρχουν μωρά που θηλάζουν από τον ένα μαστό ανά γεύμα ενώ άλλα θηλάζουν και από τους δύο μαστούς.
7) Ποιες τροφές χρειάζομαι την περίοδο του θηλασμού?
  • Το σώμα της γυναίκας, για να παράξει γάλα για το θηλασμό, χρειάζεται έξτρα 400-500 θερμίδες την ημέρα. Αν το σωματικό σας βάρος κυμαίνεται σε φυσιολογικά πλαίσια, τότε χρειάζεστε συνολικά 2500 θερμίδες/ημέρα.
  • Προσθέστε ψάρι και θαλασσινά στη διατροφή σας (2-3/εβδομάδα).
  • Πίνετε πολλά υγρά
  • Μπορεί να σας συσταθεί η λήψη συμπληρώματος πολυβιταμινών για τη περίοδο που θηλάζετε.