Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι καλόηθοι όγκοι του μυϊκού ιστού της μήτρας. Συνήθως οι γυναίκες έχουν περισσότερα από ένα ινομυώματα και ανάλογα με το μέγεθος, τον αριθμό και το σημείο που βρίσκονται προκαλούν συμπτώματα και επηρεάζουν τη γονιμότητα. Με βάση την εντόπιση τους στη μήτρα τα ινομυώματα διακρίνονται σε τρεις κύριους τύπους:

 1. Υπορογόνια: βρίσκονται στο εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας (55%)
 2. Ενδοτοιχωματικά: βρίσκονται εντός του μυϊκού τοιχώματος της μήτρας (40%)
 3. Υποβλεννογόνια: προβάλλουν μέσα στην ενδομητρική κοιλότητα (5%)

Τα ινομυώματα μπορεί να ενώνονται στη μήτρα με ένα μίσχο (μισχωτά) ή να είναι προσκολλημένα στους μητρικούς συνδέσμους και σε γειτονικά όργανα (ουροδόχος κύστη, έντερο).

Πόσο συχνά είναι τα ινομυώματα;

Ινομυώματα υπάρχουν στο 20% των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία αλλά είναι πιο συχνά σε Αφρο-Αμερικανές γυναίκες (50%-80%). Η αιτία που τα δημιουργεί δεν είναι απολύτως ξεκαθαρισμένη, υπάρχουν όμως ενδείξεις πως οφείλονται σε συνδυασμό γενετικών, ορμονικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Μπορούν τα ινομυώματα να επηρεάσουν τη γονιμότητα;

Περίπου 5%-10% των γυναικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας έχουν ινομυώματα. Αν είναι εκείνα που επηρεάζουν τη γονιμότητα εξαρτάται από την εντόπιση και το μέγεθος τους. Οι περισσότερες γυναίκες με ινομυώματα δεν θα είναι υπογόνιμες. Όσες δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν άλλους παράγοντες υπογονιμότητας προτού προχωρήσουν στην αντιμετώπισή των ινομυωμάτων.

Πως προκαλούν υπογονιμότητα τα ινομυώματα;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορούν τα ινομυώματα να μειώσουν τη γονιμότητα:

 1. Αλλαγές στο σχήμα του τραχήλου της μήτρας μπορεί να επηρεάσουν τον όγκο του σπέρματος που θα εισέλθει σε αυτή
 2. Αλλαγές στο σχήμα της μήτρας μπορεί να επηρεάσουν την κινητικότητα του σπέρματος ή το έμβρυο
 3. Τα ινομυώματα μπορεί να φράξουν τις σάλπιγγες
 4. Μπορεί να επηρεαστεί η αιματική ροή της ενδομητρικής κοιλότητας, μειώνοντας τη δυνατότητα εμφύτευσης ή ανάπτυξης του εμβρύου
 5. Μπορεί να επηρεαστεί το σχήμα της ενδομητρικής κοιλότητας
Τι παθαίνουν τα ινομυώματα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ινομυώματα βρίσκονται στο 2% με 12% των εγκύων γυναικών. Αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα ινομυώματα μεγαλώνουν ή δημιουργούν προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνήθως η αύξηση του μεγέθους τους ολοκληρώνεται τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης.

Ποιες επιπλοκές μπορούν να προκαλέσουν τα ινομυώματα στην εγκυμοσύνη;

Η μεγαλύτερη ανησυχία στην εγκυμοσύνη είναι αν τα ινομυώματα θα αυξήσουν τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού ή αποβολής. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν οξύ κοιλιακό πόνο και αλλαγή στη θέση του μωρού μέσα στη μήτρα, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και μπορεί να οδηγήσουν σε καισαρική τομή.

Συμπεράσματα

Τα ινομυώματα βρίσκονται συχνά στις γυναίκες και μπορούν να επηρεάσουν με διάφορους τρόπους τη γονιμότητα. Μπορούν να επηρεάσουν:

 1. τη γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο
 2. την εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο
 3. τη φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης
 4. τη φυσιολογική ανάπτυξη και θέση του μωρού μέσα στη μήτρα

Η θεραπεία θα πρέπει να αποφασίζεται ανάλογα με την περίπτωση και με κριτήριο τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και την βελτίωση της γονιμότητας.

Επικοινωνείστε με το ιατρείο και αντιμετωπίστε το πρόβλημα που σας απασχολεί ή ενημερωθείτε για τους σύγχρονους τρόπους θεραπείας των ινομυωμάτων.